Butiken

Gör som Emelie Ekman - Montera kökshandtagen själv!

Läs om hur Emelie Ekman (Som driver inredningsbloggen 34kvadrat) montera handtag själv i köket med hjälp av vår smidiga markeringsmall för handtag och knoppar!

Hon startade en blogg 2013 med samma namn som antalet kvadratmetrar i hennes lägenhet och bara 4 år senare nomineras hon till en av 10 finalister av Årets Inredningsbloggare på ELLE Decoration Swedish Design Awards 2017. Lite senare samma år flyttade hon ifrån sin 34 kvadrats lägenhet och in i en nyproduktion i Stockholm och blev återigen nominerad ELLE Decoration Swedish Design Awards 2018.

Foto på Emelies fina kök. Mäklarbild: ScandiaMäklarna

Vi kom i kontakt med Emelie 34kvadrat Ekman under sommaren 2017 när hon berättade att hon snart skulle få tillträde till hennes nya lägenhet. Hon förklarade att i valen av sitt nya kök så hade hon upplevt att alternativen av handtag och knoppar hos köksleverantören var lite bristfällig. Det är nämligen ganska vanligt att vid köp av nyproduktion få göra val i lägenheten som innefattar köksluckor, väggfärg och golv men att valen ofta är begränsade till några få alternativ och att det är obligatoriskt att välja mellan just dessa. Vilket även var fallet för Emelie då när köksplaneringen i nya lägenheten var igång. När dock inget av kökshandtag eller köksknopparna föll henne i smaken så valde hon tillslut några profilhandtag, som monteras på baksidan av köksluckorna, för att sen kunna byta ut handtagen senare utan att hålen skulle synas på framsidan.

Hon förklarade att hon hade fastnat för två stycken olika handtag från It’s Design och att hon i nuläget kände för att bara ha handtag på bänkskåpen och låta överskåpen endast ha push-öppning. Vilket vi tyckte lät superfint! Handtagen som hon blivit förtjust i var våra funkishandtag 4820 och vårat mest klassiska kökshandtag 1353, som från början är ett gammalt 60-tals hyresrättshandtag men som idag är en av våra storsäljare! Efter lite fundering så valde hon i vilket fall funkishandtaget 4820 med trähylsan i det längre cc-måttet 128!

När hon sen lade beställningen så önskade hon också få med en av våra markeringsmallar som man använder vid montering av handtag på köksluckor. Beställer man handtag från sin köksleverantör så ingår det ofta montering av en snickare eller köksmontör men i Emelies fall, där hon redan fått köket levererat och ska montera beslagen själv, så kan det vara ett bra och enkelt hjälpmedel av montera beslagen med hjälp av en markeringsmall. Med markeringsmallen kan du nämligen enkelt markera på luckorna vart handtagens hål ska borras och vara säker på att alla beslag hamnar symmetriskt och rakt!

Emelie fick sen hem sina handtag och mallen till monteringen och kunde då enkelt monterade handtagen i sitt kök helt själv. På sin blogg delade hon sen med sig av hur hon gick tillväga och skrev även lite tips och trix på vad man kan tänka på när man ska montera kökshandtag på sina nya luckor! 34kvadrats tips - Montera kökshandtag med hjälp av markeringsmall i 3 enkla steg.

  1. Markera först ut på markeringsmallen vilka hål som ska användas. Hålen i mallen följer de vanligaste cc-måtten såsom 32, 64, 96, 128, 160 och 192. Ringa in rätt hål på mallen – cc 128 i mitt fall, och en lämplig höjd. Tänk på att ni måste mäta ut mitten på luckan, och matcha den mot mitten i mallen för att få handtagen centrerat på lådan. Mallen användes sedan till att markera ut var alla hål på luckorna och lådorna skulle sitta. Med mallen kunde vi vara säkra på att alla beslag hamnade rätt!
  2. Nu kan hålen till handtagen börja borras! Borren ska vara lite, lite större i diameter än skruvarna till beslagen är. Skruvarna är 4mm i diameter så en borr som är 4,5mm eller 5mm blir då perfekt! Tänk på att borra utifrån och in på luckan då det lätt kan spricka lite vid hålen när borren tränger igenom baksidan.
  3. Skruva sen enkelt dit de nya handtagen med hjälp av en skruvmejsel och medföljande skruvar!

 

Besök gärna Emelies blogg här där hon själv beskriver hur hon monterade beslagen och se fler före- och efterbilder: 34kvadrat.metromode.se 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.