Vanliga frågor

Hur lång leveranstid kan jag förvänta mig?

Då vi skickar nästan alla våra produkter direkt från leverantör så kan vi utlova en leveranstid på 1-3 arbetsdagar inom Sverige. Om produkten däremot är en beställningsvara så står det angivet leveranstid under artikeln i butiken. Är artikeln tillfälligt slut så återkommer vi snarast med besked om leveranstid via telefon eller mail.

Vad är ett cc-mått?

Cc-mått är helt enkelt avståndet beräknat från centrum av det ena skruvhålet till centrum av det andra skruvhålet i luckan, lådfronten eller på handtaget. Ibland kallas det även kallat centrum/centrum-mått och måtten är alltid mätta i millimeter. Knoppar har då av naturliga skäl inte heller något cc-mått då de innefattar endast ett enda skruvhål. Om du har ett kök eller en byrå där det innan suttit beslag eller att det är förborrat för handtag på dina luckor så kan du enkelt mäta cc-måttet på luckan för att hitta nya handtag som passar hos just dig! Cc-mått följer en standardram då alla är delbara med industrimåttet 32mm, exempel cc65, cc96 och cc128. Dock finns lite äldre undantag som idag är mycket mer ovanliga, exempelvis cc78 och cc87. Läs gärna mer om cc-mått här!

Tips! Tycker man att det är klurigt att mäta från hålens mittpunkter kan ett knep vara att istället mäta från ena hålets innerkant till det andra hålets ytterkant, så ska resultatet bli den samma!

Ingår det skruvar vid beställning av handtag & knoppar?

Absolut! Skruvar med M4-gängor ska alltid ingå vid beställning av handtag och knoppar där skruv behövs för montering! Om beställningen avser ett möbelbeslag som även behöver annan sorts skruv vid monteringen så ska även de ingå i leveransen! Under alla handtag och knoppar ska det även finnas ett fält där du kan ange tjockleken på dina luckor eller lådor, då kan vi även anpassa skruvlängden så att skruvarna passar perfekt när de kommer hem till dig!

Tips! Om du har tänkt att montera en knopp på väggen istället för på en byrå eller i köket så meddela oss gärna det vid beställningen så skickar vi med skruvstift istället för M4-skruv! Skruvstiftet gör då att du kan montera vilken knopp som helst, som har M4-gängor, rakt in i väggen och knoppen kan då bli en krok!

Kan jag hämta/titta på era produkter i en fysisk butik?

It's Design är idag endast en webbutik och vi har ingen utställning eller butik att visa våra kunder. Däremot har vi ett lager i Linköping där vi skickar nästan alla ordrar ifrån, och vill man får man jättegärna komma förbi där och titta på produkterna eller hämta sin order! Är det något speciellt man vill kika på så kan du bara meddela oss det så plockar vi fram produkterna ur kartongerna och du kan känna och klämma på plats. Vill du hämta din order, och då även slippa eventuell fraktkostnad, så finns det "Avhämtning i Linköping" som ett fraktval i kassan. 

Observera dock att det är en annan adress än sätesadressen. 
It's Design 
c/o Linfalk Trading AB
Fågelögatan 2
582 78 Linköping
(I Torvinge industriområde i Linköping)

Har ni läderhandtag eller läderlindade handtag i andra cc-mått, så som c/c 87 eller c/c 192?

Det är ingenting som vi idag lägger på lager men vi är så flexibla med våra läderhandtag att på i princip alla handtag i butiken kan vi gör valfri läderhantering! Vill du ha läderlindade handtag i cc 87 eller cc 192 är det inga problem och har du idéer på att linda ett annat handtag så fixar vi gärna det också! Vi erbjuder idag fyra olika läderfärger, svart, brunt, cognac, natur och de kan läderlindas på vilka handtag som helst! Vi tar jättegärna emot specialbeställningar och personliga idéer och tillverkar unika läderhandtag till våra kunder! Kontakta oss gärna med dina tankar och idéer så diskuterar vi fram en lösning!

Vad är det för metall i handtagen & knopparna?

De allra flesta handtag som benämns vara tillverkade i metall är av en zinklegering, som ofta går under namnet Zamak. Det är det vanligaste metallvalet när det kommer till kökshandtag och köksknoppar. Om handtaget eller knoppen är tillverkad i annat material så anges det oftast vid artikeln. Exempelvis har vi många kökshandtag i mässing, knoppar i porslin och beslag i aluminium och trä. Tänk även på att det är skillnad på beslag som är rostfria och i rostfri look och även mässing och mässingsfärg.  

Om du är väldigt överkänslig mot nickel så bör du undvika köksbeslag i den vanliga zinklegeringen. Nästa alla våra beslag har dock en ytlackering, vilket gör att du sällan tar direkt på metallen, men är du trots det osäker så föreslår vi vårt nickelfria sortiment av handtag och knoppar!

Hur tar jag hand om mina läderhandtag på bästa sätt?

Läder är ett naturmaterial och inget läderhandtag är det andra likt. Vår läderloop, de läderlindade handtagen, handtag med korsstygn och handtag med läderstycke är alla tillverkade i Eco-certifierat, svenskt läder från Tärnsjö Garveri. Läder från Tärnsjö Garveri är av väldigt fin kvalité och fungerar väldigt bra som handtag på byråer, kök och garderober. Dock är läder också ett material som åldras naturligt och påverkas av ljus, väta och slitage. Lädret i sig är mättat och har därför väldigt lite uppsugningsförmåga av fukt kvar men kan dock mörkna vid återkommande kontakt med väta. Våra leverantörer av läderhandtag uppmanar egentligen inte dig som kund att hantera handtagen på något avvikande sätt över huvud taget men önskar man putsa upp dem efter en tid så ska vanlig lädervård för möbler fungera utmärkt! Vi tycker dock att en stor del av charmen med handtag i läder är den naturliga patinan!

Hur tar jag hand om mina metallhandtag på bästa sätt?

Vi har handtag  och knoppar i många olika metaller och de allra flesta beslagen är lackerade ovanpå finishen för att skydda beslaget och motverkat ett åldrande. Detta gör att du aldrig kommer att behöva putsa handtagen eller underhålla det på något annat sätt. Tvärtom rekommenderar vi att för att skydda ytlacken på beslagen så bör man inte rengöra våra metallhandtag och metallknoppar på annat sätt än med vanligt vatten och diskmedel. 

Även de flesta av våra handtag i mässing har en klarlack utanpå för att mässingen inte ska kunna få sitt naturliga åldrande och du ska slippa putsa på beslaget. Också här rekommenderar vi endast vatten och diskmedel för rengöring och aldrig någon mässingsputs, som exempelvis Häxans, då detta istället kan ta bort lacken och handtagen kan då bli fläckiga. Vi har dock även mässingshandtag som är olackerade, då en del uppskattar mässingens naturliga patina, och på de handtagen kan putsmedel användas för att polera upp mässingen efter en tid!

Hur tar jag hand om mina trähandtag på bästa sätt?

Våra handtag och knoppar i ek, bok, körsbär, furu, valnöt och andra träslag är i det allra flesta fallen lackerade från snickeriet. Efter att träknoppen eller trähandtaget formats läggs alltså en tunn klarlack på beslaget för att skydda mot fukt och annan påverkan utifrån, vilket gör att du aldrig kommer att behöva olja trät eller underhålla det på något annat sätt. Dock bör man ha i åtanke att är trä ett naturmaterial med ett naturligt åldrande som förändras och/eller mörknar med tiden och dessutom kan olika träslag och olika delar trädet göra att förutsättningarna blir olika och förändringen sker olika snabbt. Vi rekommenderar därför våra kunder att aldrig rengöra våra trähandtag med något annat än vatten och diskmedel för att skydda ytlacken och för att få en lång levnadslängd på sina träbeslag. 

Passar era kökshandtag i mitt Ikeakök?

Absolut! Handtag till kök, garderob, byrå mm följer en standard när det kommer till cc-mått (måtten mellan skruvhålen), vilket ska vara samma på alla av marknadens köksleverantörer. Däremot är det inte alltid Ikea anger samma måttangivelser för sina handtag som exempelvis Marbodal eller Ballingslöv. En del kategoriserar exempelvis sina handtag efter totallängden på beslaget istället för cc-måttet, men om du kollar efter cc-måttet under produkten så ser du oftast att de ändå faller in i standarden. 

Så absolut, har du kök ifrån HTH, Kvänum, Ikea, Marbodal, Ballingslöv, Bäcklunda, Epoq, Kvick, Vedum eller någon annan av marknadens alla köksleverantörer så kan du köpa handtag och knoppar av oss! 

Jag har valt fraktsättet "Avhämtning i Linköping". När kan jag hämta mina varor?

Vi packar beställningar under hela dagen så senast dagen därpå är din beställning garanterat packad. Kommer du dock till vårat lager och vi trots det ännu inte hunnit plocka ihop varorna så gör vi det direkt åt dig på plats. Vill du komma strax efter beställningen är lagd så kan du säkra upp med att skicka ett mail eller ringa så ser vi till att allt är klart när du kommer.

Observera dock att det är en annan avhämtningsadress än sätesadressen.
It's Design
c/o Linfalk Trading AB
Fågelögatan 2
582 78 Linköping
(I Torvinge industriområde i Linköping)

Kan jag returnera min order om jag inte blir nöjd?

Givetvis! Enligt lagen för distansköp har du laglig rätt att ångra ett köp inom 14 dagar och det gäller såklart också hos oss! På beslag (handtag, knoppar, dörrtrycken, möbelbeslag & krokar) erbjuder vi dessutom lite förlängd betänketid och du har 30 dagars, istället för 14, öppet köp på allting! Detta för att man ibland vill känna efter hur stilen fungerar tillsammans med dina köksluckor, vilket cc-mått som känns rätt eller bara om knopparna verkligen passar på din byrå. Om du ångrar ett köp så kontakta oss gärna först så hör vi av oss till dig om hur du går tillväga för att returnera dina produkter!

Ett undantag för ångerrätten är dock när det kommer till måttanpassade och specialbeställda lådinsatser. Vi måttanpassar besticklådor och kryddlådor till dina exakta mått och i det fallen gäller inte ångerrätten då det är en specialbeställning. Är det dock några konstigheten med leveransen eller en felmätning så hör gärna av dig ändå så försöker vi lösa det så smidigt som möjligt!

Hur monterar jag handtagen i mitt nya kök?

Många tror att det det behövs en snickare för att montera handtagen på sina köksluckor men egentligen är det inte så svårt alls! För att montera handtag på en låda eller en lucka så krävs endast ett fåtal verktyg som de flesta hemmafixare har i sitt hus, nämligen en skruvmejsel och eventuellt en borrmaskin. Om det redan idag sitter kökshandtag på dina skåpsluckor så skruvar du enkelt ner dem med en stjärnskruvmejsel och skruvar sen upp dina nya handtag på luckorna med skruvarna som vi skickar med i leveransen av dina nya beslag!

Om ditt kök däremot är helt nytt och luckorna är oborrade behöver du först göra hål i luckorna. Använd då gärna vår smidiga och enkla markeringsmall för handtag för att markera ut hålen på lådfronter och luckor. Därefter borrar du hålen vid markeringen med en 4mm borr och skruvar sen upp handtaget med hjälp av en skruvmejsel och medföljande M4-skruv. 

Jag är är bloggare/influencer och skulle gärna göra ett samarbete med er. Hur går jag till väga?

Åh, vad kul! Du får jättegärna skicka oss ett mail (kontakt@itsdesign.se) och berätta mer om dig själv och hur du jobbar med sociala medier så kontaktar vi dig! 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.