Butiken

Vad är ett cc-mått?

Vad sjutton är ett cc-mått och hur mäter jag så kökshandtagen passar hos mig? Här berättar vi mer om vad alla menar när man pratar cc och hur du väljer rätt!

GRUNDFAKTA

Cc-mått är helt enkelt avståndet från centrum av det ena skruvhålet till centrum av det andra skruvhålet i luckan, lådfronten eller på handtaget. Även kallat centrum/centrum-mått. Knoppar har då av naturliga skäl inte något cc-mått då de endast har ett enda skruvhål. Om du har ett kök eller en byrå där det innan suttit kökshandtag eller är förborrat för handtag så kan du enkelt mäta cc-måttet på luckan för att hitta nya handtag som passar hos dig! 

  • TIPS! Tycker man att det är klurigt att mäta från hålens mittpunkt kan ett knep vara att istället mäta från ena hålets innerkant till det andra hålets ytterkant, så ska resultatet bli den samma.

STANDARDMÅTT PÅ KÖKSBESLAG
Inom branschen finns några cc-mått som räknas som standard, varav nästan alla idag är delbara med träindustrimåttet 32mm. Exempel på de vanligaste cc-måtten är 64mm (främst när det kommer till skålhandtag), 96mm, 128mm, 160mm och 192mm. Cc-mått räknas alltid i millimeter för ett så exakt mått som möjligt. Mäter du dina hål och får ett närliggande mått till något av standardmåttet så kan det vara så att hålet är borrat lite snett och det då ändå ska passa bra med det cc-mått som ligger närmast. 

Bilderna visar två kök med 80, 60 och 50 stommar. Det vita köket har parluckor på ett 80 skåp med 128cc och det svarta köket har cc96 liggandes på 80 skåp. Här får man uppfattning om ungefär hur stort cc-måttet blir mot de olika stommarna. 

ÄLDRE CC-MÅTT
Innan 1980-talet var det dock inte lika standardiserat när det kommer till de här måtten och därav finns fortfarande en hel del luckor och lådfronter ute i de svenska hemmen som inte följer träindustrimåttet 32mm. Tidigare var det lite friare med avstånden mellan skruvhålen men det var då också svårare att hitta nya beslag som passade till gamla håltagningar. Exempel på äldre cc-mått är 87mm och 78mm cc som var väldigt populärt under 60-talet och 70-talet, de här finns det fortfarande ett sortiment beslag kvar av men det minskar för varje år.

Har du några andra funderingar på cc-mått, mätning eller montering, tveka inte på att höra av er till oss!

Lycka till!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.