Butiken

Välj rätt kökshandtag: Inspiration och tips

Vill du ha tips & råd i hur du väljer nya handtag till ditt kök? Här går vi igenom lite punkter du kan tänka på när du väljer nya beslag och hur du balanserar mellan funktion och design!

Välj rätt kökshandtag: Inspiration och tips

Har du spenderat otaligt timmar med att rita upp köksstrukturen, välja färg och design på luckorna, bestämma materialet på bänkskivan och hitta rätt vitvaror och nu är det bara beslagen till luckorna som saknas? Det är nämligen ganska vanligt att just den biten blir lite bortglömd i valen av de större delarna i köket. För många är kökshandtag och knoppar främst en funktion och därav prioriteras det ibland bort lite, men faktum är att just beslagen kan avgöra hela känslan och helhetsintrycket av ditt kök!

HITTA DIN STIL 
När du inleder din köksrenovering så är det oftast stilen på köket som först ska väljas. Gillar du lantliga och ombonade kök, avskalade och minimalistiska, 50-60tals retro eller kanske mer industriellt och ruffigt? För att hitta grundstilen är det viktigast att bara känna efter vad man själv skulle trivas bäst att leva i, vad som passar ens köksbehov och självklart det man tycker mest om. Men det kan även finnas en del övriga parametrar som kan vara bra att räkna in här. Exempelvis kan det kännas fel att välja ett 60tals kök med snedställda överskåp och snabelbeslag i en 20tals villa och är du en person som gillar att ha saker lättillgängligt framme på bänken så kanske du ska välja ett mer klassiskt kök och inte ett minimalistiskt.

När du har valt din stil så har du troligtvis också smalnat av utbudet av köksbeslag avsevärt. Är det exempelvis ett lantligt kök du vill ha så brukar skålhandtag, ovala knoppar porslinsknoppar ofta skapa den rätta känslan och är det ett retrokök som är drömköket så kanske du ska titta lite extra på handtag i funkisstil eller klassikern tickabeslag.

VAD VILL DU BELYSA?
När du nu har ett hum om vilken stil ditt kök ska ha så kan du gå vidare med vad i köket du skulle vilja ge mest uppmärksamhet. Har du valt vita luckor för att lyfta fram detaljerna i köket så kanske knopparna och handtagen också ska hjälpa till med just det. Är du förtjust i mässing så kan mässingsknoppar på luckorna och en mässingsblandare vara en helt fantastisk kombination och är det luckorna som ska vara framträdande, välj ett diskretare handtag som bara skapar en effekt mot dina nya luckor.

Tänk även här på att kökshandtag kan få mycket olika innebörd beroende på modell. Exempelvis kan ett skålhandtag i mässing bli väldigt dominerande på lådfronterna gentemot ett smalt mässingshandtag. Om du bara vill du ha mässing som en accentfärg i köket, utan att låta det ta över för mycket, så kan det vara värt att satsa på en mer lågmäld modell.


GLÖM INTE FUNKTION!
Självklart ska handtagen kännas rätt i stil och design men det finns såklart även en del funktionsdelar som bör räknas in. Har du valt stora köksskåp och breda kökslådor så kan en knopp kännas för liten och nätt och du bör då kanske satsa på ett handtag istället för att göra användningen smidigare. Andra gånger som funktionen måste räknas in är om du exempelvis har större händer eller långa naglar för då kan ett skålhandtag vara mer besvärligt att få ett bra grepp om, då det endast är en begränsad yta för fingrarna inuti beslaget.

Funktion kan även vara hur lättskött beslaget är och vad som händer med det efter tid. Våra allra flesta metallhandtag och metallknoppar har en lackerad yta för att inte materialet ska slitas av friktion eller åldrande, men väljer du till exempel ett högglansigt kromat handtag kan ibland fingeravtryck och fettfläckar synas tydligare. Trähandtagen vi har kan även de förändra sig med tiden då trä är ett naturmaterial som åldras olika beroende på exponering av ljus och användning. Likadant gäller med handtagen i läder som också har ett naturligt åldrande vilket bör räknas in vid valet av det materialet. Många gånger är dock åldrandet önskvärt och charmigt och vi har även metallhandtag som är helt olackerade för att de ska förändras naturligt tillsammans med andra liknande material i övriga delar av hemmet.

Lycka till!


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.