Butiken

Så här mäter du ditt cc-mått!

Vill du köpa nya beslag till byrå, kök eller badrumskommod men är osäker på hur du mäter vilket cc-mått du ska ha? Här hjälper vi dig reda ut begreppen och visar hur du mäter rätt cc-mått!

Att byta handtag och knoppar på sina köksskåp en Ikeabyrå eller i badrummet kan skapa ett helt ny, modern och mer personlig känsla i din inredning. Handtag och knoppar byter man ofta väldigt enkelt med en helt vanlig skruvmejsel. Om dina luckor eller lådor redan har befintliga beslag behöver man dock först ta reda på vilken storlek de nya handtagen ska ha för att de ska passa i ens befintliga hål. Har man samma längd mellan hålen på de nya handtagen som de gamla så är det sen väldigt enkelt att bara skruva dit de nya beslagen,  och det är just därför vi ofta pratar om cc-mått i beslagsbranschen! Cc-mått är nämligen just måtten mellan skruvhålen!


För att enklast och snabbast ta reda på vilket cc-mått ens handtag har i köket kan man helt enkelt börja med att öppna en kökslucka och mäta på skruvarna på baksidan. Det går också bra att mäta på framsidan där beslaget sitter men i och med att olika beslag kan ha olika stora fötter och att hålet på beslaget inte alltid är centrerat på fötterna så kan det ibland bli lite missvisande.

På luckans insida kan du sen enkelt mäta mellan de två skruvarna. Cc-mått anges alltid i millimeter och mäts i mitten av hålen. Med andra ord ska du här mäta från mitten av ena skruven till mitten på den andra skruven för att få ett så exakt resultat som möjligt. 

Här ser du ett cc-mått som visar 128 mm. De flesta cc-mått i  Europa är delbara med träindustrimåttet 32mm. Det gör att ett mått du kan få fram troligtvis också är delbart med just 32mm. Vanliga cc-mått som finns är; cc 64m, cc, 96, cc 128, cc 160, cc 192 mm och så vidare. Får du ett mått i närheten av dem kan du nästan förutsätta att det är det cc-måttet som är närmast. 

Har du några frågor om mätning eller vill ha mer tips per telefon eller mail så tveka inte att kontakta oss! 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.