Butiken

Så här undviker du vattenskador i ditt kök

Är du orolig för vattenskador i ditt hem? Du är inte ensam! Här berättar vi mer om hur du kan skydda dig och säkra upp köket så att du snabbt kan upptäcka eventuella vattenläckor!

Visste du att mer än var tredje vattenskada sker i köket? Och att det då vanligtvis grundar sig i en läckande kyl, frys eller diskmaskin? Det börjar oftast med att ett vattenrör eller en koppling som står och droppar vilket kan vara väldigt svårt, och ta väldigt lång tid, att upptäcka! Men just vattenläckage, och senare även vattenskador, är relativt enkelt och billigt att skydda sig mot!

I början av 2016 kom nya branschregler för Säker Vatteninstallation för att säkerställa att VVS-installationer ute i hemmen har rätt kvalitet och för att förebygga person- och egendomsskador i hus och hem. Branschreglerna, som går under beteckningen Säker Vatteninstallation 2016:1, är framtagen av VVS-företag tillsammans med myndigheter, försäkringsbolag, byggföretag och tillverkare av VVS-produkter och är i många fall ett krav idag från myndigheter och försäkringsbolag.

Det finns även klara besked i Boverkets byggregler om vad som förväntas av fackmän och hemmapysslare när det gäller säker vatteninstallation.

”Fogar, anslutningar, infästningar och genomföringar i vattentäta skikt skall vara vattentäta” 
Boverkets byggregler BBR 6:5331 

”Om det finns risk för utläckande vatten och kondens på dolda ytor skall utlopp från dessa ytor anordnas så att vatten blir synligt” 
Boverkets byggregler BBR 6:5334

Reglerna gäller vid all renovering av köksinredning, reparationer i köket, byte av vitvaror och nyproduktion. Om en skada sker och dessa inte har uppfyllt riskerar man att få en kraftigt förhöjd självrisk eller att få betala en mycket större del av skadekostnaden.Så, hur skyddar du dig?

Vi har många prisvärda produkter i vårt sortiment som på ett beprövat och smidigt sätt skyddar dig mot dolda läckage i ditt kök. Det finns främst tre stycken riskzoner i köket där du bör vara extra vaksam; under vitvaror, under diskbänksskåp och inuti diskbänksskåpet.

UUNDER VITVAROR
Under kyl, frys och diskmaskin är det stor risk för läckage av vatten ur ledningar och vid kopplingar så här rekommenderas att du har ett så kallat vitvaruunderlägg. Underlägg för kyl- och frys och underlägg för diskmaskin finns i olika bredder för att enkelt kunna passa dina vitvaror. Underläggen leder fram vattnet och gör det synligt så att du snabbt kan upptäcka en vattenläcka. 

UUNDER DISKBÄNKSSKÅPET
Under diskbänksskåpet finns vanligtvis rördragningar och diskmaskinsgenomförningar som ligger dolda och kan därför vara grunden till en svårupptäckt vattenläcka.. Med hjälp av ett smidigt golvskydd leder du fram eventuellt vatten framför golvsockeln och kan enkelt upptäcka skadan i god tid! Här använder du ett likadant underlägg som till en diskmaskin.

INUTI DISKBÄNKSSKÅPET
Det tredje och sista riskområdet är inuti ditt diskbänksskåp där du har rör och ledningar för köksblandare och diskmaskin. Här placerar du en smidig diskbänksinsats som finns i flera olika bredder. Komplettera även med ett kit slanggenomförning för täta och vattensäkra rörgenomförningar i bänkinsatsen!

Undrar du något om vårt sortiment av vattensäkert kök, eller har frågor hur du ska tänka när du säkrar ditt kök för vattenskaor - tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig gärna!


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.