Butiken

Snabb, billig & enkel köksrenovering

Hur renoverar man köket från mörkt och gammalt till ljust och modernt på ett billigt, snabbt och enkelt sätt? Här berättar jag om hur jag gjorde!

Här är mäklarbilden från köket när jag flyttade in i lägenheten i november 2013. Gulnande furuluckor, svart kakel och klassiska t-handtag. När jag hade bott här en liten stund så kände jag att köket var något jag verkligen ville göra om. Luckorna var faktiskt ännu gulare i verkligheten och eftersom att köket sitter ihop med vardagsrummet så blev det så trångt och påträngande när det var trä och svart och så i köket. 

Och såhär ser det ut idag. Med små, enkla medel renoverade jag hela köket utan att faktiskt göra så mycket alls. Alla stommar, vitvaror, luckor, lådfronter, kakel är kvar men se var lite färg, ny bänkskiva och blandare och moderna handtag kan göra! Det här är allt jag gjorde:

  • Lämnade in luckorna och lackade dem hos Järfälla Kök i Stockholm. Jättebra och miljövänlig sak att lämna in luckorna till omlackning istället för att byta ut dem. Jag valde stockholmsvitt (NCS S0205y) vilket eventuellt är lite för gult egentligen men det fungerade bäst till resten av mitt hem.
  • Målade kakel och snickerier. Av lathet och ekonomiska skäl målade en målare snickerierna i köket och kaklet vitt istället för att byta ut allting. Kaklet målades med en specialfärg för ändamålet. Väldigt smidigt och det har hållit förvånansvärt bra. 
  • Bytte ut bänkskiva, ho och blandare. Jag valde vit carrara-marmor på bänkskivan och blandaren i mässing från Tapwell är också en dröm. Plus underlimmade diskhon i vit komposit från Franke. 
  • Lådorna bytte vi ut till mjukstängande kökslådor med fullutdrag som vi på It's Design levererar. Det gör en väldigt stor skillnad när man får tysta lådor. På samma gång bytte vi ut alla gångjärn till gångjärn med inbyggd dämpning. 
  • Handtagen. Hade handtag i mässing ett tag och har ju ändrat beslag ett antal gånger pga yrkesskada men är mest förtjust i de här kökshandtagen i mässing och cognac, så nu har de suttit här ett bra tag. Det är alltså läderlindade handtag i mässing och läder i cognac. Rekommenderar starkt läderhandtag om man vill ha en detalj som är både fin och ger lite värme och är sköna att hålla i.JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.