Butiken

Bygg en personlig sideboard med stommar från Ikea!

Tips och inspiration om hur man själv kan bygga sin egen sideboard. Här berättar jag hur jag gjorde när jag bygga en sideboard med marmorskiva och mässingsknoppar med Ikea stommar som grund!

Har du hittat drömmöbeln på Pinterest och längtar efter en perfekt sideboard med marmorskiva och mässingsdetaljer, men har inte råd eller lust att lägga många tusenlappar på en dyrgrip? Precis det hände mig! Jag hade förvaringsbehov i min lilla 47 kvadrats tvåa och ville samtligt ha en möbel som var ljus, tidlös och megafin! Såhär gjorde jag!

Det absolut första valet som var tvunget att göras var ju storleken på byrån och vad som skulle utgöra basen för möbeln. Då jag jobbar nära kök om dagarna kändes en köksstomme som det naturliga valet att bygga på, det är ju både enkelt och tryggt. Jag utgick därför ifrån tre stycken väggskåpsstommar från Ikeas Metod där måtten är 60x37x60. Höjden på 60cm kändes lagom tillsammans med några ben, djupet på 37cm rymmer mycket förvaring och bredden som blev 3x60 = 180cm passade perfekt i min hall.

Strax efter att jag valt ut basen och bestämt storlek så kontaktade jag Järfälla kök i Stockholm. De är nämligen specialister på att göra måttanpassade luckor, bänkskivor och passbitar till Ikeastommar, så de blev det självklara valet! Jag gav dem alla mina mått, färgkoden jag önskade och informerade om att jag ville ha lådfronter till det mittersta skåpet och även passbitar på sidorna för en mer enhetlig känsla. Dessutom beställde jag bänkskivan i vit marmor från Järfälla Kök i de mått som skulle passa på stommarna, mitt bästa val! Marmorn gör verkligen att hela bänken känns mer exklusiv och det bryter av så fint mot allt annat som är helvitt. Järfälla Kök kan såklart även göra fräsningar på luckor och de erbjöd mig till och med att rita mitt egna mönster för fräsningen, men jag landade till slut ändå på helt släta luckor.

Det viktigaste för mig när jag skulle välja en så stor möbel till hemmet var att den hade gott om bra förvaring och också en lugn bas som lätt går att omväxla efter säsong och hur min smak förändras. Därför valde jag vitt som bas till både luckor och toppskiva och jag valde även att bygga måttanpassade lådor i mittersta skåpet. Original kom stommarna från Ikea tomma med tillval av fasta hyllplan men för att få maximal förvaring så ville jag ha tre stycken lådor att kunna fylla med sånt krafs man aldrig annars vet vart man ska göra av. En sån himla enkel grej men som verkligen gjorde skillnad för helheten! Hos It’s Design kan du nämligen också köpa måttanpassade kökslådor, eller lådor till annan valfritt skåp, och då bygger vi dem till alla olika millimeteranpassade mått. Du får då helt nya, dämpade lådor med fullutdrag och sen kan du välja valfria lådfronter eller återanvända dina gamla. Superbra om man exempelvis har gamla skrangliga lådor som behöver bytas ut men man vill inte byta ut hela köket, eller om man, som jag, bara vill skapa ännu bättre förvaring hemma!


Till sist var det äntligen dags för det roligaste, att få skänken på plats hemma och smycka den med nya knoppar och fina inredningsdetaljer! Då mitt bästa i livet för tillfället är mässing så föll valet naturligt på knoppen 1628, den större som är 25mm i diameter, i blank mässing. Jag valde den kanske främst för att den är massiv i modellen och mässingen kommer fram på luckan, men också för att den har ett väldigt härligt grepp och är lätt att få ett bra tag om! Jag har faktiskt bytt ut knopparna ett par gånger, så som det kanske blir när det kommer in mycket fint i butiken, men trots läderloopar och porslinsknoppar så har jag alltid fallit tillbaka till den här mässingsknoppen då den gör sig så bra ihop med den vita marmorn och de vita luckorna! (Lästips: Undrar du hur man väljer nya beslag till sitt kök? Läs om våra tips här!)

Min sideboard är verkligen en ögonsten hemma hos mig! Den är personlig, då varje del är omsorgsfullt utvald, den är maffig och rymmer många saker som tidigare inte hade någon naturlig plats och jag är så nöjd med att den enkelt går att förnya och förändra efter hand då den har ett ganska tidlöst utseende. Dessutom kostade den mig knappt en tredjedel av vad en 180cm lång skänk med marmorskiva kostar i en möbelaffär! Kan tipsa alla att testa att bygga ihop en egen möbel då du får den exakt som just du vill ha den!

Varma hälsningar 
Theresia Törnroth 
It’s design

INKÖPSSTÄLLEN:

Stommar: Ikea Metod Väggskåp 60x37x60 
Luckor, passbitar & marmorbänkskiva: Järfälla Kök 
Måttanpassade lådor & mässingsknoppar: It’s Design

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.