Butiken

Så ser ditt cc-mått ut på köksskåpet!

Kan jag välja cc 96 på en 80 låda? Blir en knopp för liten på högskåpet? Hur stor skillnad är det mellan cc 96 & cc 128? Här reder vi ut cc-måtten mot din storlek på skåp!

Att välja cc-mått till rätt luckstorlek

När luckor, bänkskivor, kakel, stommar, vitvaror och blandare valts till köket så finns det bara en viktigt sak kvar - köksbeslag! Kökshandtag och knoppar finns i hundratals olika designer, färger, storlekar och stilar och därför kan det vara väldigt svårt att välja! 

Några vanliga frågor vi får är "kommer cc 96 se litet ut på mina 800 mm breda lådor" och "kan man ha knoppar även på större luckor?". Man kan såklart ha vilka beslag man vill i sitt kök och egentligen är det enda viktiga att du väljer vad du tycker är fint, funktionellt och passar din stil, men för att hjälpa till har vi här illustrerat några kök för att visa hur olika beslag ser ut på köksluckorna. 

Att välja 96 cc eller 128 cc på sina nya kökshandtag

De två vanligaste cc-måtten i nya kök 2020 är tveklöst cc 96 mm och cc 128 mm. Båda cc-måtten har ett stort utbud av beslag i olika stilar som passar de flesta men är också funktionella och greppvänliga. Förutom att cc-måtten avgör hur stort handtaget blir på luckan så avgör det nämligen också hur stort hålrum beslaget kommer ha för din hand. Det är viktigt att alla i familjen upplever att handtagen är lätta att greppa i och handtag med hålrum på ca 9 cm upp till 12 cm har kommit att upplevas smidigt för många. 

De illustrerade köken ovan innefattar skåp som är 40 cm, 60cm och 80cm vilket är vanliga mått på köksskåp. Nedre delen, bänkskåpen, är byggda som lådor och övre delen, väggskåpen, är illustrerade köksluckor. Det vänstra köket har markerade handtag med cc 96 och det högra med cc 128. 

Kökshandtag med cc 96 och 128 upplevs relativt likt på köksluckor och lådor. Om man kikar på illustrationerna ser du skillnaden mellan de två cc-måtten på vanliga köksskåp och skillnaden är ganska liten. Vanliga funderingar är hur cc 128 känns på ett 40 skåp och hur cc 96 känns på ett 80 skåp. Inget av de alternativen är fel eller konstigt men cc 128 kommer göra ett lite större helhetsintryck än vad cc 96 gör. 

Detta kan du tänka på när du väljer cc-mått till ditt nya kök:

  • Se till att alla familjens händer får plats i handtagen och att alla upplever cc-måttet greppvänligt.
  • Har jag många olika mått på skåpen kan det vara ett bra tips att blanda cc-mått, exempelvis: cc 96 på 40 skåp, cc 128 på 60 skåp och cc 192 på 80 skåp. 
  • Cc 96 och cc 128 upplevs inte så olika, varken i utseende eller funktion, på luckor och lådor. Välj då efter hur mycket du vill att handtaget ska uppmärksammas. Cc 96 blir nämligen något diskretare än cc 128. 
  • Glöm inte överhänget! En del handtag har överhäng efter skruvhålen, exempelvis ett klassisk t-fotshandtag. Räkna då med totallängden för att få en uppfattning om hur stort handtaget kommer att kännas på luckan. 

Att välja köksknoppar i köket istället för kökshandtag

Vill man inte ha kökshandtag alls är köksknoppar ett populärt alternativ. Många blir då dock här oroliga att knoppen ska kännas liten och "svag" på större luckor och lådor istället. Det är en oro som ligger kvar sen äldre kökslådor där metallgejdrar inte fanns och kökslådor inte hade den mjuka funktionen som är vanligt idag. Med dagens moderna gejdrar och gångjärn är det här ett minne blott och belastningen på beslagen är väldigt liten. Du ska med andra ord aldrig behöva ta i särskilt mycket för att öppna dina kökslådor och köksluckor vilket gör att en knopp är fullt tillräcklig. 

Om du vill välja köksknoppar som beslag i ditt kök är därför inte funktionen ett problem, utan det är i så fall designen. Ibland kan en knopp med en diameter på 25 - 35 mm vara ganska liten på en lucka till ett 80 skåp. Det minimalistiska i att ha knoppar i hela köket är dock en smakfråga och det finns såklart inga rätt och fel. Under senare år har det dock blvit vanligare att sätta knoppar på stora garderobsdörrar och i hela kök så trendmässigt är det helt rätt!

Några tips när du välja köksknoppar till ditt nya kök:

  • Funktionsmässigt kan det vara en fördel att välja knoppar med en svampformad design istället för en rak knopp. De är nämligen lättare att greppa kring än om knoppen är jämnstor hela vägen från fot till topp. 
  • Vill man gå hela vägen med det monokroma så kan träknoppar målade i samma färg som luckorna vara ett alternativ. Här får du funktionen av knoppar men en väldigt stilren och monokrom helhet. 
  • På väldigt breda lådor, så som 80 och 100 skåp, är det vanligt att man sätter två köksknoppar istället för en centrerad knopp. 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.