IKEA Faktum kökslåda

Komplettera med nya lådor till Ikea Faktum – med fullutdrag och mjukstängning.

Sommaren 2013 ändrade Ikea sitt kökssystem helt. Från att tidigare varit mer likt andra köksleverantörer valde Ikea att gå en lite annan väg och skapa en ny stomserie med nya mått. Den gamla serien, Ikea Faktum, försvann då och istället kom Ikea Metod. För kunder som sedan tidigare hade Ikea faktum gick det bra att komplettera och byta delar till och med september 2016, sen togs alla delar ur faktumserien bort.

Vad är skillnaden mellan Ikea Faktum och Ikea Metod?

 Skillnaderna i köksystemen är måtten på skåpen, eller på stommarna som det också kallas. Stommarna utgör grunden i köket och med dem bygger du ett ”skelett” som sen kompletteras med luckor, lådor, vitvaror och bänkskiva.

Höjden på en arbetsbänk i köket är ca 900-930mm, vilket har klassats som en svensk standard sen slutet på 1900-talet. Det innebär att sockel, köksskåp och bänkskiva ska totalt bli ca 900-930mm högt från golvet, sen kan man välja vart man fördelar måtten. Det vanligaste på marknaden är att ha ca 150mm hög sockel, ca 720mm högt köksskåp och ca 30mm tjock bänkskiva, totalt 900mm.

Gamla Ikea Faktum hade skåp som var ca 700mm höga vilket gav utrymme för en sockel som var drygt 150mm hög. Ikeas nya metodserie är istället ganska banbrytande i att ha hela 800mm höga skåp och där räknar man på en sockel på ca 80mm höjd istället. Fördelarna med ett större skåp är självklart att man får mer utrymme till förvaring men däremot försvårare det för rörmokare när utrymmet i sockeln minskar, vilket har gjort att det både har varit tummar upp och tummar ner med det nya kökssystemet.

Ikea Faktum mått & Ikea Metod mått


Komplettera med nya lådor till Ikea Faktum – med fullutdrag och mjukstängning

Efter september 2016 har det varit väldigt svårt att få tag på kompletterande delar till Ikea Faktum. I och med de nya måtten på Ikea Metod passar inte Ikeas nuvarande sortiment så det enda sättet har varit att leta second hand eller specialbeställning hos en snickare, vilket lätt blir ganska kostsamt. Fram tills nu. Våra kökslådor som vi anpassar till alla olika mått passar nämligen utmärkt i både Ikea Faktum och Ikea metod!

 Det här kan du använda våra måttillverkade lådor till:

  • Byt ut hyllor i ett skafferi till mjukstängande lådor.
  • Byt ut en enskild låda som har gått sönder.
  • Byt ut gamla kökslådor till moderna lådor med fullutdrag och dämpning.
  • Skapa egen unik förvaring i städskåpet, köket, badrummet, tvättstugan eller garderoben.


Ikea Faktum inredning till skåp & lådor

Det är inte bara kökslådor som kan vara svårt att få tag på till gamla Ikea Faktumskåp, även inredning till lådor och skåp kan vara klurigt. Vi erbjuder både måttbeställd lådinredning till bestick och redskap men också utdrag till många olika mått. Fråga oss gärna om du söker inredning till dina skåp så hjälper vi dig att hitta köksinredning som passar hos dig!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.